Gyakran hallani olyan sztorikat, hogy a családtagok vagy akár az utcán random emberek megkérdezik a hordozó anyukákat, hogy azért cipelik-e babájukat, mert nincs pénzük babakocsira. Egyrészt emlegethetjük a kérdező női felmenőjét, másrészt viszont elég elszomorító, hogy sokan így vélekednek a babahordozásról. Arról nem is beszélve, hogy egyébként sem illik a másik zsebében turkálni.

 

Aki kicsit is jártas a babahordozó eszköz témakörben, tudja, hogy egy-egy kendő, félcsatos vagy csatos hurci ára vetekedhet egy babakocsiéval. Sőt, külföldi high end márkáknál túl is szárnyalják még akár egy Stokke árát is. Na de nem ez a lényeg, inkább nézzük meg kicsit közelebbről, hogy a jobb minőségű babahordozók miért kerülnek annyiba amennyibe. Ha apa nem akar beruházni egy minőségi eszközre, javaslom, mutasd meg neki ezt a posztot. 😉

Miért fizetsz (annyit), amikor babahordozót veszel?

Más termékeknél is hasonlóan néz ki a matek, de most konkrétan a csatos hordozókról lesz szó, mert tőlünk leginkább ezt szoktátok vásárolni.

Doboz, csomagolás

Ugye te sem gondoltad, hogy ezt a gyártó állja? Minden csillivilli ajándék kiegészítőt, dobozt a vevők fizetnek meg. Ami nem ördögtől való dolog, csak jó észben tartani, hogy bizony a csomagolásnak is ára van. Ezen a téren mi igyekszünk a minimálisra törekedni. Egyrészt nem szeretnénk, ha emiatt kerülnének többe, másrészt igyekszünk a környezetünket is óvni a felesleges hulladékoktól.

Céges költségek, marketing, stb

Ezt felesleges túlmagyarázni. Mivel a vállalkozás a termékek értékesítéséből tartja fenn magát, nyilvánvaló, hogy minden költséget, minden facebbok vagy újság hirdetést a vásárlók állnak.

A termék kifejlesztésébe, tökéletesítésébe fektetett idő, energia, pénz

Nálunk az első végleges babahordozó elkészülését 8 hónap kutatás, kísérletezés előzte meg. Elképzelhetetlenül sok munka egy jól átgondolt termék létrehozása. Sok-sok bukás, anyagi áldozat szükséges ahhoz, hogy egy minden szempontból megfelelő eszközt tudjunk készíteni. Vannak, akik ezt a folyamatot lespórolják és inkább más termékekről koppintanak. Érdemes ilyenkor azon is elgondolkozni, hogy a tervező ebben az esetben mennyire ért a saját termékéhez, illetve mi máson spórolhat még a felhasználó kárára.

Márka

Itt persze kicsit összemosódik a kép a céges költségekkel, hiszen a nagyobb márkák rengeteg pénzt költenek és költöttek arra, hogy nagyok legyenek. De javarészt akkor is a presztízst kell megfizetni ezeknél a termékeknél. Itthon a kisebb piac miatt ezt kevésbé látom, de külföldön egy-egy márka annyira „túl van hype-olva”, hogy az árak messze a reális felett vannak. 

Az adott termék előállítási költsége

A legnagyobb márkáknál ez a kiskereskedelmi ár töredéke, hiszen a tömegtermelésnek és az olcsó munkaerőnek köszönhetően elképzelhetetlenül alacsony árakat tudnak kialkudni. Itt sok esetben felmerül az etikusság kérdése, ahogy a nagy fast fashion márkáknál is. Vajon akarunk egy olyan terméket vásárolni, ahol a készítők ázsiai kisgyerekek? Persze nem érdemes általánosítani, sok babahordozó márka figyel arra, hogy az előállítás fenntartható legyen minden szempontból.

Összegyűjtöttem pár fontosabb tényezőt, ami itthon jelentősen befolyásolja egy-egy hurci árát. Mivel mindenki magából indul ki, nyilván saját, ringás példákat tudok leginkább bemutatni.

Babahordozó elkészítése

Nálunk sajnos extrém magas a termékek előállítási költsége. Egyrészt a varroda is olyan tapasztalt, profi varrónőkből áll, akiket meg kell fizetni, hiszen ők garantálják azt, hogy a megfelelő minőségű alapanyagokból kifogástalan késztermék jöjjön létre. Másrészt az egyedi és kisszériás babahordozók készítésénél az egyeztetéssel töltött idő is komoly tényező, illetve szabásnál is figyelembe kell venni a kívánságokat, így annak a munkaideje is jelentősen növekedhet.

  1. Minőségi alapanyagok

    Csak hogy egyetlen konkrét példát hozzak saját részről, nálunk csak a derékpánt egyik bélés anyaga (két anyag van benne) kerül darabonként 800 Ft-ba. Ha tényleg mindenből minőséget szeretnénk adni a felhasználóinknak, annak bizony komoly ára van. De az a személyes véleményem, hogy a vevőink és a kisbabák boldogsága, kényelme, biztonsága minden pénzt és áldozatot megér. Természetesen még azt is, hogy jóval kevesebb haszonnal dolgozunk. Ez most kicsit marketing bullshitnek tűnhet, pedig nem az. Azt is el szoktam mondani, ha valaki vásárolni szeretne tőlünk, de tudom, hogy nekik még nem való a csatos, hogy nem tőlünk kellene vásárolniuk. Így alszom nyugodtan és tudok a tükörbe nézni. Mert ez sokkal fontosabb minden pénzügyi haszonnál.

    A biztonsághoz és az árhoz is kötődik a cérna kérdése, ami szintén egy olyan dolog, amin pl a kínai hamisítók és a hazai amatőrök előszeretettel spórolnak, s ezzel nem csak kevésbé lesz tartós az eszköz, hanem bizony veszélyeztethetik is a kisbabákat. Mi például prémium minőségű műszálas bőrvarró cérnával dolgozunk. Nem egyszerű feladat minden színben beszerezni, s nem is olcsó, de ez is egy olyan részlet, amire kiemelten fontos odafigyelni.

    Kizárólag prémium minőségű textilekkel dolgozunk (babahordozó kendők, amerikai designer pamutvásznak, minősített pamut sávoly), ezeket nem lehet megvásárolni mezei méteráru boltokban. Pl az átlag dekorvásznakat semmiképp nem alkalmaznám babahordozón, mivel a minőségük nagyon változó és a festék vegyszermentessége sem biztosított. Az amerikai designer pamutvásznaknál ilyen kockázat nem áll fenn. Pontosan tudjuk, hogy a színét tartani fogja, nem tartalmaz a baba számára veszélyes anyagokat, ha esetleg megrágcsálná a hurcit és nem is fog elkopni az anyag 10 mosásnál.

    Hoznék még egy saját példát minőségi alapanyagokra. Míg a legtöbb márka sima olcsó, puha szivacsot használ a vállpántokban, mi a tervezési fázisban arra is külön figyelmet fordítottunk, hogy a legmegfelelőbb alapanyagokat megtaláljuk, így két rétegből áll a RINGA fuba babahordozók vállpántja. A felső réteg egy rugalmas, ugyanakkor tömörebb anyag, ami biztosítja, hogy nagy tömegű gyerkőc hordozásakor se vágjon be a heveder a válladon. Alatta pedig egy 2 cm vastag speciális szivacs található, amit Németországból szoktunk hozatni. Nyilván lényegesen olcsóbb lenne sima 2 cm-es szivacs használata, a vállpántok elkészítése is gyorsabb lenne és kevesebbe kerülne, de olyan hurcit szeretnénk nektek adni, amit mi is szívesen használtunk, amíg kisebb volt a fiam. S ha én a magam 45 kilogrammjával simán elbírtam még 18 kilósan is Ervint, akkor normál méretű szülők a kisebb babákat igazán komfortosan tudják hordozni az eszközeinkben. 🙂

Hogyan lehet az, hogy x.y. hazai kézműves/márka olcsóbban kínál csatos hordozót?

Ennek rengeteg oka lehet. Az egyik pl, hogy a nem állítható, vagy nem a legkifinomultabb módon állítható méretű hordozókat lényegesen olcsóbb és egyszerűbb elkészíteni (kevesebb varrat, kevesebb alapanyag, gyorsabban elkészül, stb). Van olyan hazai készítő, aki felár ellenében biztosít megfelelő minőségű csatokat, műanyag szerelékeket. Óva intek mindenkit, hogy olyan készítőtől vásároljon, ahol a biztonság nem alapvető.

Nagyon gyakran előkerül az „olcsó húsnak híg a leve” mondás babahordozók minőségével foglalkozó facebook csoportokban. Sokan úgy gondolják, miért ruházzanak be egy magasabb árú eszközbe, hiszen naponta max pár órát fogják használni, arra megfelel a fele annyiba kerülő nem állítható méretű, vagy akár a kínai utánzat is. Lehet, hogy 10-ből 7 ember nem jár pórul vele, de ugye nem szeretnél abba a 3-ba tartozni, akinek problémája akadt a hurcival?

A biztonságon és kényelmen túl a későbbi eladhatóság is a minőségi babahordozók mellett szól. Egy jó hurcit akár évekkel később is el tudsz adni úgy, hogy keveset buksz rajta. Számos facebook csoport szakosodott használt hurcik adás-vételére.

Tudom, hogy nehéz a megfelelő babahordozó eszköz megtalálása. Annyi mindent figyelembe kell venni. A baba korát, méretét, szülők testalkatát, kényelmi és biztonsági szempontokat, illetve nagyon nem elhanyagolható tényezőként az árat is. Remélem, ezzel a poszttal sikerült nagyobb rálátást biztosítanom az ár tényezőre. Hamarosan újabb blogbejegyzéssel jelentkezünk, hogy megkönnyítsük a megfelelő hurci kiválasztását.